Wie we zijn

SEA Foundation is een non-profit kunstenaars initiatief, opgericht in 2011. Na verloop van tijd is SEA Foundation een synoniem geworden voor solotentoonstellingen, kunstprojecten, praktijkondersteuning, uitwisselingen en publicaties. Vanaf 2013 is SEA Foundation gestart met Artist in Residence – AiR Tilburg – , een internationaal residentieprogramma waarin kunstenaars, curatoren en schrijvers werken en verblijven in een volledig op hun vak gerichte omgeving.

Alle activiteiten die wij organiseren, worden gemotiveerd en geïnspireerd door visuele kunsten. Graag overschrijden we hierbij de grenzen van kunstdisciplines en plaatsen we altijd de context en het dee vóór het medium. Door actief te zijn in verschillende culturele contexten, creëren we discussies – waaraan we ook zelf deelnemen –  waarbij de focus wordt gelegd op urgente en maatschappelijke kwesties. SEA Foundation functioneert als een katalysator die investeert in het werkproces van professionele kunst en kunstenaars om groei en praktijkverdieping mogelijk te maken, zodat hedendaagse kunst zich in de maatschappij kan blijven manifesteren.

SEA Foundation is een vrijwilligersorganisatie zonder personeel, waar de kunsten worden verbonden met het dagelijkse leven doormiddel van een holacratische, dynamische, flexibele netwerkomgeving.

Wat we doen

Om aan individuele behoefte van kunstprofessionals te kunnen voldoen, biedt SEA Foundation een alternatief model om in de praktijk te reflecteren, te debatteren en te produceren. Gastvrij verwelkomen we kunstprofessionals in alle stadia van hun carrière om hun artistieke praktijk te verdiepen en hun oeuvre verder te ontwikkelen.

Projectruimte

De projecten die we in de tentoonstellingsruimte van SEA Foundation tonen, illustreren een alternatieve manier om maatschappelijke ideeën en vragen rondom onze cultuur te benaderen. Het tonen van hedendaagse kunst in solo of duopresentaties – in harmonie of juist botsend met elkaar – creëren ervaringen voor onze bezoekers en onze praktijkcollega’s. De kunstenaars waar we mee samenwerken variëren van prijswinnaars van de Biënnale van Venetië tot jonge recentelijk afgestudeerde kunstenaars. We laten bezoekers proeven van hedendaagse kunst door discursieve activiteiten als lezingen, filmavonden, workshops en kennisuitwisselingen zoals ‘peer critiques’ en beschouwende essays.

Productie
SEA Foundation biedt residentie programma’s voor kunstenaars, curators en schrijvers die toegewijd zijn aan reflectie, productie en het experimenten met hedendaagse kunst. Wij bieden onze residenten rust en focus, een toegewijde werkperiode en een uitbreiding van hun netwerk. Residenties kunnen resulteren in een tentoonstelling, een activiteit, een artistiek onderzoek, een kunstenaarspublicatie en natuurlijk in interactie met collega’s en lokale partners.

Leren
Naast programma’s voor verdieping van de beroepspraktijk, biedt SEA Foundation cursusmateriaal voor iedereen die de interesse in de beeldende kunst verder wil ontdekken. Er is online cursusmateriaal beschikbaar voor het verbreden van kennis zoals het over schrijven, verzamelen, cureren en beschouwen van hedendaagse kunst. Kijk op onze “Learn” pagina

Verbinden
Wij geloven dat nieuwsgierigheid, openheid en dialoog de belangrijkste ingrediënten zijn om het engagement en de verbinding met hedendaagse kunst aan te gaan. Visuele kunsten zijn nodig om de grenzen te verleggen, ons aan het denken te zetten en nieuwe patronen te ontwikkelen. We willen je uitnodigen om samen met ons de mensheid te beklagen en leven te vieren want: Samen zijn we meer.

Waarom

“Verbeeldingskracht is onze echte kracht, voorstellingsvermogen is ons echte vermogen.”

De meerwaarde van verbeelding heeft hernieuwd een plek in de samenleving gekregen. In deze tijd waarin de toegevoegde waarde van kunst steeds ter discussie staat, waarin professionele kunstenaars in een losse structuur van netwerken en zelforganisatie opereren, spant SEA Foundation zich in om onderzoek en innovatie in de visuele kunst onder de aandacht te brengen van een breder publiek. 

Slimmer
Verbeelding met het oog op de toekomst maakt slimmer, brengt welvaart en verbindt. Zonder verbeelding is ons leven op aarde uitgespeeld; we kunnen immers niets nieuws meer bedenken. Om een andere uitkomst te krijgen moet je nieuwe wegen bewandelen. Deze vorm van creativiteit en haar effecte, reikt inmiddels veel verder dan louter het bereik van de kunsten. 

SEA Foundation werk vanuit de overtuiging dat hedendaagse kunst het beste gedijt in de praktijk. Wij geloven dat hedendaagse kunstenaars buitengewone perspectieven bieden op de hedendaagse samenleving. Wij zetten ons in voor excellentie, experiment, ambitie en innovatie in de hedendaagse kunst en binnen onze eigen organisatie. Wij bevorderen het onderzoek, de uitwisseling en de verspreiding van ideeen die geinspireerd zijn op de hedendaagse kunstpraktijken over de disciplines en culturen heen.  in samenwerking met een breed scala aan partners.

Onze kernwaarden in steekwoorden
Gastvrij, huiselijk, professioneel, verdiepend, verbindend en internationaal georiënteerd.

Wij geloven dat hedendaagse kunstenaars buitengewone perspectieven bieden op de hedendaagse samenleving.

We zijn pioniers en visionair in ons werk. Zetten ons in voor excellentie, experiment, ambitie en innovatie in de hedendaagse kunst en onze eigen organisatie. 

We zijn nieuwsgierig, betrokken en inclusief. In onze aanpak zijn we aandachtig, open en bemoedigend. We waarderen regionale, culturele en structurele verschillen en respecteren identiteit en individuele keuzes.

We benadrukken de kracht van ‘samen’ en het aangaan van netwerklijnen, die mensen blijvend aan de organisatie verbinden: ‘Samen zijn we meer’. 

Wij bevorderen het onderzoek, de uitwisseling en de verspreiding van ideeën die geïnspireerd zijn door hedendaagse interdisciplinaire en hybride kunstpraktijken over disciplines en culturen heen, in samenwerking met een breed scala aan partners. Wie ben jij?

Waar

Onze thuisbasis is in de Tilburgse binnenstad, aan de Tivolistraat 22. Daar is het voormalige sigarenmagazijn “Gust van Dijk” recent door kunstenaars getransformeerd tot een projectruimte met twee hoogwaardige residenties en een 4 sterren Bed & Breakfast. Dit alles is omringd door een weelderige tuin. Tilburg is een bruisende stad met een rijk cultureel klimaat. Het Museum de Pont heeft een geweldige collectie hedendaagse kunst. Het Textielmuseum met het Textiel-Lab en het Natuurmuseum liggen allemaal in de buurt. Net als de filmhuizen, theaters en poppodia, zijn winkels en cafés rijkelijk aanwezig. Het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) is slechts een korte fietstocht verwijderd.

Ooit was Tilburg de hoofdstad van de Nederlandse textielindustrie. In 1881 waren er ongeveer 145 wolfabrieken in onze stad. In de jaren 60 stortte de industrie in en in 1980 kon je het aantal textielfabrieken nog op een hand tellen. Het Tilburg van nu beschikt over een van de beste universiteiten in Nederland en een uniek dans- en muziekkwartier. De stad is centraal gelegen in Noord Europa. Met de auto zijn binnen een uur in Utrecht, Maastricht, Antwerpen of Düsseldorf bereikbaar. Brussel, Amsterdam en Keulen, liggen op 1,5 uur rijden en Frankfurt en Parijs zijn binnen 4 uur bereikbaar. Eindhoven Airport, op slechts een half uur rijden vanaf Tilburg, biedt een keur aan Europese budgetvluchten.

Arik Roper at SEA Foundation. Installation view of exhibition, Brilliant Shadows, at SEA Foundation.
Jens Standke, A tape runs on in silence, 2016. Solo exhibition at Project Space Tilburg, at SEA Foundation Tilburg, the Netherlands. 10.09.2016 until 23.10.2016.