Verzamelen

Er is altijd wel commotie in de ‘kunstmarkt’, bijvoorbeeld over de exorbitante bedragen die worden neergeteld voor een kunstwerk. Voor een kunstenaar die met zijn werk naar buiten treedt is het geruststellend om te weten dat er een publiek is van ‘liefhebbers’. Maar het is ook van belang dat er kunstminnenden zijn die kunst daadwerkelijk willen kopen en willen toevoegen aan hun collectie.

Kunst is het ultieme persoonlijke statement. Ten eerste omdat het een expressie is van de maker, maar ook vormt het een uiting of statement van degene die het werk koopt en ophangt. De band tussen kunstenaar, kunstwerk en verzamelaar is een belangrijk gegeven. In deze cursus verdiepen wij ons in het fenomeen van kunst verzamelen. We werpen licht op de zaak door verschillende invalshoeken en hun belang uiteen te zetten: de kunstenaar, de galeriehouder, de verzamelaar en de anderen.

De cursus ‘Kunst verzamelen, waar te beginnen?’ is een goed vertrekpunt voor iedereen met interesse in het verzamelen van kunst. Naast de theoretische lessen over de ‘spelregels’ en het ‘speelveld’ van de kunsthandel, bieden we ook een reeks georganiseerde bijeenkomsten en bezoeken aan. Hou je van de kunstwereld en houd je van het verzamelen van kunst, duik dan in deze materie en neem contact met ons op.

Leren

‘Kunst verzamelen, waar te beginnen?’, is de eerste cursus van SEA Foundation over verzamelen. De cursus zal je een beter overzicht bieden op het hele proces van kunst verzamelen in 5 opeenvolgende e-lessen:

1. Wat maakt dat je van kunst houdt en dat je kunst wilt verwerven?
Geef je passie en je voorkeuren vorm.

2. Welke bronnen kun je gebruiken om kunst te kopen?
Hoe de markt in kaart te brengen.

3. Het verwerven van achtergrondkennis
over kunst en over kunstenaars.
Hoe raak je in het ‘weten’?

4. Hoe stel je een collectieplan op.
Van passie naar belangstelling, naar doelen.

5. Onderhandelen over prijzen.
Hoe de prijs van een kunstwerk tot stand komt
en hoe je erover kunt onderhandelen.

“Je passie in verzamelen krijgt een boost, op het moment dat je een serieus gevoel krijgt voor waar je passie en voorkeuren precies liggen.”

De cursus helpt om willekeur in aanschaf te beëindigen en het zal je een beter begrip geven over de manier waarop de kunstmarkt functioneert.

Price: € 68,=

Bovendien zal deze cursus je de mogelijkheid bieden om optioneel enkele internationale bijeenkomsten toe te voegen die plaatsvinden tijdens grote evenementen van moderne kunst in het volgende seizoen. Als je deze in het programma opneemt, krijg je hiertoe afzonderlijke uitnodigingen.

Ondersteunen

SEA Foundation wordt op dit moment niet structureel gesponsord. Al onze activiteiten worden ondersteund door de vrijwillige bijdragen van een team van enthousiaste leden. Om die reden vragen we om ondersteuning aan een grote bandbreedte aan partners uit de publieke en particuliere sector die essentieel zijn voor het slagen van onze inzet.

Ben je een curator in hedendaagse kunst, en voel je je bij het lezen van dit alles aangesproken om een bijdrage aan SEA Foundation te leveren? Bijvoorbeeld door je kennis te delen, en een gast blog te schrijven? Of zou je ons financieel willen ondersteunen? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen en om toe te treden tot ons team.